divendres, 16 de maig de 2014

Cada dia el cercador GOOGLE ens sorprèn amb un nou encapçalament a la seva pàgina d'inici. Avui és aquest:
Es refereix a una il·lustre dona, matemàtica per més senyes.
LES DADES LES HA BUSCAT EL  M A R I U S.

Maria Gaetana Agnesi (Milà, Ducat de Milà, 16 de maig de 1718 -Milà, República Cisalpina, 9 de gener de 1799) fou una matemàticamilanesa, que es va distingir per la seva precocitat com a poliglota i polemista il·lustrada.[1]
Per a la història de les matemàtiques, Agnesi és important per la seva influència en la divulgació del càlcul. També és un dels personatges més citats en les reflexions sobre el paper històric de la dona a lesmatemàtiques, juntament amb Hipàtia.

Agnesi és notòria pel seu treball en el camp del càlcul diferencial. Quan tenia 7 anys dominava el llatí, el grec i l'hebreu, i a l'edat de 9 anys va publicar un discurs en llatí en defensa de l'educació elevada per a les dones. Durant la seva adolescència, va estudiar privadament les matemàtiques de Descartes, Newton, Leibniz i Euler. Va ser rebuda en reunions matemàtiques i científiques organitzades pel seu pare, Pietro Agnesi, on va causar sensació per la seva precocitat. La formació que va rebre a la seva infància i joventut va tenir sempre la religió al costat de la ciència, fet que la va fer profundament religiosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

COMENTARI